
Тільки за попередні два роки модернізація та будівництво 250 свинокомплексів дозволили збільшити виробництво свинини майже на 500 тисяч тонн. Для порівняння: Росія за минулий рік з'їла в різних видах приблизно 2,75 мільйона тонн цього виду м'яса, з них близько 2 мільйонів тонн було вироблено в нашій країні. Для того, щоб виконати поставлене урядом завдання - замістити імпортну свинину на російському ринку, необхідно нарощувати власне виробництво не менше ніж на 200 тисяч тонн щорічно. За це, за словами Віктора Зубкова, треба поборотися. У цьому році, незважаючи на кризу і спад у більшості галузей економіки, виробництво м'яса, і в тому числі свинини, у нас в країні впевнено зростає.
Причини дві. По-перше, зросла державна підтримка всього сільського господарства, і особливо виробництва м'яса. По-друге, митно-тарифна політика уряду, спрямована на поступове звільнення внутрішнього ринку від надлишкового тиску імпорту.
Втім, навіть якщо нинішній темп зростання свинарства буде витриманий, одного збільшення валового виробництва товарного м'яса для справжньої незалежності від поставок з-за кордону недостатньо. Учасники наради підкреслювали, що російська м'ясопереробна промисловість зорієнтована на використання в якості сировини імпортного блокового м'яса - без кісток і шкіри. А наші свинарями часто готові поставляти тільки напівтушах. Частка імпортної свинини в блоках досягає 95 відсотків, тоді як вітчизняної - не більше трьох відсотків. Тому в готовящейся програмі, очевидно, буде приділено увагу і обробки туш, і логістиці. В іншому випадку конкурувати з "м'ясними" пароплавами з-за океану вітчизняні забійні підприємства все одно не зможуть.
Інший аспект м'ясної незалежності: генетика і селекція. Якщо свиня від природи тугоросла і жирна, то й на самому сучасному свинокомплексі важко досягти гідного економічного ефекту. На сьогоднішній день російським свинарями доводиться користуватися досягненнями зарубіжної селекції. Тобто просто закупити племінних свиней. І в такій ситуації говорити про продовольчої безпеки теж можна лише з деякою натяжкою.
Щоб виправити становище, в Орловської області в 2007 році почали створювати найбільший в Росії селекційно-генетичний центр. Господар проекту - відомий виробник ковбаси з Москви, який спочатку прийшов з інвестиціями в товарне свинарство, однак швидко оцінив масштаб племенной проблеми і практично був змушений зайнятися її вирішенням.
Коли проект запрацює на повну потужність, він буде поставляти на торговельні комплекси до 12 мільйонів поросят. В результаті відгодівлі вони дадуть 800 тисяч тонн м'яса на рік - по 5,5 кілограма на душу російського населення.